Home / autoverzekeringen / Autoverzekering afsluiten: waarop te letten?

Autoverzekering afsluiten: waarop te letten?

U heeft een nieuwe auto en bent op zoek naar een passende verzekering? U wilt uw oude autoverzekering oversluiten naar een nieuwe verzekering? Voordeliger uit zijn met uw autoverzekering?
Dit artikel helpt u bij het maken van uw keuze voor de beste autoverzekering.

Een autoverzekering is er in verschillende soorten.

WA + casco, WA + beperkt casco of WA

Ten eertse dient u een keuze te maken uit een aantal verschillende soorten verzekeringen er zijn. U kunt hierbij keuze maken uit een drietal verzekeringstypes: WA (Wettelijke aansprakalijkheid), een WA + beperkt casco (ook wel WA plus genoemd) of een WA + casco (ook wel WA + volledig casco of All-risk autoverzekering genoemd). De keuze voor het type verzekering is aan uzelf, al wordt het volgende geadviseerd:

Soort verzekering Advies Dekking Prijs
WA + casco Deze dekking biedt de meest uitgebreide dekking. Alles wat onder de WA plus (WA + beperkt casco) valt wordt vergoed, met als toevoeging dat in dit geval schade aan eigen voertuig door uzelf veroorzaakt ook vergoed wordt. Nieuwe auto’s 10/10 punten 5/10 punten
WA + beperkt casco Naast de dekking van de WA verzekering wordt hier ook schade aan je eigen auto gedekt. Hierbij valt te denken aan brandschade, diefstal, stormschade en ruitbreuk. Schade die je zelf veroorzakt hebt wordt niet vergoed. Auto’s van 4 tot 8 jaar oud 7/10 punten 7/10 punten
WA Schade die je zelf met je auto veroorzaakt wordt vergoed, maar niet de schade aan je eigen auto. Auto’s ouder dan 8 jaar 10/10 punten 9/10 punten
Aanvullende verzekeringen

Bij de meeste autoverzekeringen kunt u optioneel aanvullende verzekeringen afsluiten. Deze verzekeringen bieden een uitgebreidere dekking dan de standaard autoverzekering. Aanvullende verzekeringen zijn toe te voegen aan ieder type verzekering; zowel WA, WA plus als WA casco verzekeringen kunnen worden aangevuld. Bij aanvullende autoverzekeringen kunt u denken aan juridische hulp in geval van ongevallen. Daarnaast kunt u accessoires aan uw auto meeverzekeren en inzittenden extra verzekeren (bijvoorbeeld als u voor de sport van uw kinderen ook kinderen van anderen vervoert aangeraden).

Aanvulling: Juridische hulp

Een veel voorkomende aanvulling op de standaard verzekering is juridische hulp. Deze aanvulling zorgt ervoor dat u in geval van schade niet zelf uw gelijk hoeft te gaan halen. Heeft u deze aanvulling, dan zal de verzekeringsmaatshappij ervoor zorgen dat er recht gesproken wordt en de schuld verhaald wordt op de juiste persoon.

Aanvulling: Inzittenden

Deze aanvulling zorgt voor de verzekering van de inzittenden van het voertuig en vergoed eventuele (medische) kosten aan inzittenden tijdens een ongeval. Deze aanvulling wordt in het speciaal aanbevolen voor ouders die ook regelmatig kinderen van anderen vervoeren.

Aanvulling: Accessoires

Standaard wordt de waarde van de auto bepaald aan de hand van de uitvoering en het model. Mocht je zelf veel investeringen in je auto doen (te denken valt aan nieuwe velgen, andere autoradio en dergelijke aanpassingen), dan is het aan te raden deze accessoires mee te verzekeren met behulp van de aanvullende verzekering voor accessoires. Deze verzekering goed voor een X-bedrag extra bovenop je premie een bepaald bedrag aan accessoires mee.

Eigen risico

Het eigen risico is bij verschillende verzekeraars zelf in te stellen. Het eigen risico is het bedrag dat u maximaal zelf dient bij te dragen in geval van schade. Let bij het afsluiten van een autoverzekering goed op de hoogte van het eigen risico. Verschillende verzekeraars bieden een eigen risico van 0 euro. In deze gevallen zult u zelf dus niets hoeven te betalen. Let er wel op dat in deze gevallen de premie die u maandelijks dient te betalen hoger zou kunnen zijn dan bij andere verzekeraars.

Top