Home / nieuws / Meer Nederlanders willen overstappen van zorgverzekering

Meer Nederlanders willen overstappen van zorgverzekering

Overstappen van zorgverzekering: het loont! Veel Nederlanders denken er dan ook over om over te stappen van zorgverzekering. TNS Nipo heeft een onderzoek uitgevoerd naar zorgverzekeringen en de plannen van Nederlanders om over te stappen naar een andere zorgverzekering.

De resultaten van het onderzoek spreken voor zich. Ruim 11% (meer dan één op de negen Nederlanders) plant eind 2013 over te stappen van zorgverzekering. Overstappers hopen hiermee kosten te besparen of een betere dekking te krijgen met een nieuwe zorgverzekering. Dit zijn dan ook de voornaamste motieven om over te stappen van ziektekostenverzekering.

Aan het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Independer, hebben ruim 1100 Nederlanders de vraag gekregen of ze plannen hadden om over te stappen van zorgverzekering. Hierop antwoordde 11,6 procent met het antwoord: zeker wel of waarschijnlijk wel. Vorig jaar gaf slechts 8,7 procent aan te overwegen over te stappen naar een andere ziektekostenverzekering. Nederlanders tussen de 25 en 44 jaar denken het vaakst aan overstappen. Op basis van deze resultaten schat Independer dat zo’n 1,4 miljoen Nederlanders dit jaar zullen overstappen van zorgverzekering. Dit is minder dan de 11,6% die aangeeft een overstap te overwegen. Echter, ieder jaar blijkt de trend dat niet iedereen die wil overstappen van zorgverzekering dit ook daadwerkelijk doet. Toch zou 1,4 miljoen een aanzienlijke stijging zijn. Vorig jaar lag het aantal mensen dat koos voor een andere ziektekostenverzekering op 1,2 miljoen.

Kostenbesparing

De belangrijkste reden om over te stappen van zorgverzekeraar blijkt de potentiële kostenbesparing te zijn. Veel mensen zullen overstappen om minder premie te gaan betalen het komende jaar. En groot gelijk hebben ze, wie overstapt kan vaak gemakkelijk enkele tientallen euro’s per maand besparen. En in economisch mindere tijden is besparen op vaste lasten een eerste stap. Verzekeringen vallen hier ook onder. Daarnaast hebben vele Nederlanders die vorig jaar van plan waren over te stappen naar een andere ziektekostenverzekering dit nog niet gedaan. Veel van deze twijfelaars zullen nu toch de overstap maken naar een andere verzekeraar. Driekwart van de mensen die zeggen te willen overstappen geven aan dit om financiële redenen te doen. Ze worden gedreven door de hoge premie die ze op dit moment betalen.

Dekking

Naast de kostenbesparing die veel mensen ervaren na overstappen van zorgverzekering is de dekking van de huidige verzekeraar ook vaak een reden om over te stappen. Veel mensen zijn verzekerd met een dekking die of te groot is, of te laag is. Overstappen zorgt ervoor dat ze de dekking ook direct aan kunnen passen. Belangrijk is echter wel hierbij goed op te letten dat je je niet te veel verzekerd, maar ook zeker niet onderverzekerd. Gezonde mensen hebben in principe minder aanvullende verzekeringen nodig. Echter, onderverzekeren kan in het geval dat toevallig aanspraak gemaakt moet worden op de ziektekostenverzekering hoge kosten met zich meebrengen. Overweeg dus zeker goed welke aanvullende verzekeringen je neemt en hoe hoog je je eigen risico bepaald als je overstapt van zorgverzekering.

Top