Home / nieuws / Verschillen zorgpremies nog nooit zo groot als met zorgpremies 2014

Verschillen zorgpremies nog nooit zo groot als met zorgpremies 2014

Verschillen zorgpremies nog nooit zo groot als met zorgpremies 2014

Alle zorgverzekeraars hebben hun zorgpremie 2014 bekend gemaakt, tijd dus om de balans op te maken en de goedkoopste zorgverzekering voor 2014 uit te zoeken. Vergelijken van zorgpremies is nog nooit zo zinvol geweest als dit jaar. De prijzen van de basispremies die de verschillende verzekeraars bieden liggen verder uit elkaar dan ooit, blijkt nu alle premies voor 2014 bekend zijn.

Premies dalen

De premies voor de zorgverzekeringen in 2014 dalen ten opzichte van vorig jaar. De gemiddelde daling bedraagt 9 procent, een aanzienlijk percentage dus. Hierbij moet echter wel opgemerkt worden dat het bij deze daling de basispremies bedraagt. Aanvullende verzekeringen zijn in veel gevallen duurder geworden. Daarnaast zijn veel van de basispremies uitgekleed qua dekking. Minder vergoedingen vallen nog onder de basispremie, voor steeds meer behandelingen dient een aanvullende verzekering afgesloten te worden.

Verschil wordt groter

De basispremies dalen, dat is goed nieuws! Wat echter opvalt is dat de verschillen tussen de verschillende verzekeringmaatschappijen groter geworden zijn. Voor de basis zorgverzekering 2014 van Univé Zekur is de Nederlander €80,25 per maand kwijt aan premie. Kiest men voor de basisverzekering van Zilveren Kruis Achmea Beter Af Exclusief, dan is men met een maandelijkse premie van 109,95 fors duurder uit. Het verschil bedraagt in dit geval maar liefst 356,40 euro gezien over het gehele jaar 2014. Hiermee is het verschil tussen duurste en goedkoopste zorgverzekering groter dan voorgaande jaren. Dit jaar bedroeg het verschil tussen de goedkoopste zorgverzekering van 2013 (Unive Zekur) en de duurste zorgverzekeraar (Zilveren Kruis Achmea Beter Af Exclusief) 318 euro. Dat het verschil groter geworden is, is te danken aan de relatief grote premiedaling van Zekur (13%) en de relatief kleine daling van Zilveren Kruis Achmea Beter Af Exclusief (7,4%).

Verschil in vergoedingen

Het verschil tussen de goedkoopste basisverzekering en de duurste heeft grotendeels te maken met het verschil in vergoeding en voorwaarden. De dekking van het basispakket is vastgelegd door de overheid en hierop hebben verzekeraars dan ook geen invloed. Wel kunnen ze de vergoedingen aanpassen en de voorwaarden. Zo heeft iemand die bij Zekur verzekerd is de keuze uit slechts 18 ziekenhuizen voor behandeling. Hierdoor zou het kunnen voorkomen dat er lange afstanden afgelegd dienen te worden in geval van behandeling. Bij de zorgverzekering van Zilveren Kruis Achmea Beter Af Exclusief is de keuze uit ziekenhuizen niet beperkt en heeft de verzekerde de keuze uit alle Nederlandse ziekenhuizen. Daarnaast vergoedt de laatstgenoemde verzekering ook (deels) verschillende behandelingen in het buitenland.

Vergelijken loont meer dan ooit

Jaarlijks stappen vele Nederlanders over van zorgverzekering. Hiermee valt vaak een aanzienlijke besparing op zorgpremie te realiseren. De zorgverzekeraar die het ene jaar het goedkoopst is hoeft dat het volgende jaar niet weer te zijn. Veranderende zorgpolissen, veranderende persoonlijke situaties, allemaal hebben ze invloed op de keuze van best passende zorgverzekering.
Dit jaar is door het grote verschil in premies het meer dan ooit lonend om uw zorgverzekering goed te vergelijken. De verzekeraar die vorig jaar alle gewenste zorg vergoedde, kan dit jaar bijvoorbeeld ineens niet meer de beste keuze zijn. Door het grote verschil in premies is daarnaast ook voor de meeste Nederlanders veel geld te besparen door over te stappen. Vergelijk daarom uw zorgverzekering zorgvuldig, kijk goed naar de aanvullende verzekeringen die u nodig heeft. Uw zorgverzekering vergelijken is de moeite waard, als u de tijd neemt voor het vergelijken heeft u daar het hele jaar profijt van!

Top