Home / nieuws / Zorgpremie ongezonde mensen moet omhoog

Zorgpremie ongezonde mensen moet omhoog

Een groot deel van de Nederlanders vindt dat mensen die ongezond leven een hogere zorgpremie zouden moeten betalen. Dit is aangetoond door onderzoeken van het Sociaal Cultureel Planbureau en onderzoeksinstituut NIVEL, die onafhankelijk van elkaar onderzoek hebben gedaan.

Hogere premie

Indepenter
De onderzoeken wijzen uit dat ongeveer de helft van de ondervraagde Nederlanders het eerlijker zou vinden dat mensen die ongezond leven, en dus meer kans hebben zorg nodig te hebben, een hogere premie zouden moeten betalen. Mensen die ongezond leven zorgen er immers voor dat de zorgkosten in Nederland hoger zijn dan deze zouden zijn als iedereen gezond zou leven.

Een klein deel van de Nederlanders zou het niet rechtvaardig vinden als ongezond levende Nederlanders meer zouden moeten betalen. Ongeveer 35 procent is neutraal over deze vraag. Met een ongezonde levensstijl worden rokende mensen bedoeld en mensen die te zwaar zijn.

Ongezonde levensstijl voorkomen

Beter zou zijn de Nederlandse bevolking te helpen bij het bereiken van een gezonde levensstijl. Hierdoor zal de bevolking gezonder gaan leven wat resulteert in lagere zorgvraag. Daarmee zullen de premies ook voordeliger kunnen zijn. Uiteraard is nooit te voorkomen dat er mensen ongezond blijven leven, maar de kosten zouden aanzienlijk verlaagd kunnen worden.

Voorlopig zullen de premies nog voor iedereen gelijk blijven. Het is lastig te bepalen wanneer iemand ongezond leeft. Dit zou voor ontevredenheid kunnen zorgen. Wel is het opmerkelijk te noemen en iets waar vast nog over gesproken van gaat worden.

Zorgpremie 2013 berekenen

Nog geen zorgverzekering afgesloten? Vergelijk nu alle zorgverzekeringen met onze zorgvergelijker. Overstappen kan veel geld schelen, in sommige gevallen loopt dit bedrag op tot tientallen euro’s per maand!

Top