Home / verzekeringenwoordenboek / Schadevrije jaren

Schadevrije jaren

Het aantal schadevrije jaren staat voor het aantal jaren dat zonder schadeclaim gebruik is gemaakt van een verzekering. Schadevrije jaren worden toegepast bij autoverzekeringen. Vanaf het moment dat een consument voor het eerst klant wordt bij een autoverzekering worden schadevrije jaren opgebouwd, mits er uiteraard geen schades geclaimd worden.

Het aantal schadevrije jaren is persoonsgebonden en kan meegenomen worden naar een eventuele nieuwe verzekeraar. Heeft u echter op gegeven moment schade aan uw voertuig en dient u een schadeclaim in, dan zal het aantal schadevrije jaren dalen. De korting die u ontvangt op de verzekeringspremie neemt hiermee ook af, waardoor de maandelijks te betalen premie stijgt.

Om te voorkomen dat door een kleine schade het aantal schadevrije jaren daalt hebben verschillende verzekeraars een no-claim beschermer afsluiten. Voor een paar euro per maand extra zal de daling van het aantal schadevrije jaren lager zijn in geval van een claim.

Schadeclaim: hoeveel daalt het aantal schadevrije jaren?

Hoeveel schadevrije jaren u verliest in geval van een schadeclaim is lastig te zeggen en sterk verschillend per verzekeraar. In de regel valt te zeggen dat de daling ongeveer 4 tot 6 jaar is in geval van een schuldschade (een schade waarvan de oorzaak uw schuld is). Dit zou kunnen betekenen dat het aantal schadevrije jaren in de min komt te staan. In verzekeringswereld wordt deze situatie een malus-situatie genoemd. U ontvangt in die gevallen geen no-claimkorting meer, maar zult in plaats daarvan een malustoeslag moeten gaan betalen bovenop de verzekeringspremie.

Top