Home / Zorgverzekeringen

Zorgverzekeringen

Een zorgverzekering (ook wel ziektekostenverzekering genoemd) beschermd u tegen de hoge kosten die gemaakt worden indien u medische ondersteuning nodig heeft of van andere zorg gebruik maakt.

Een zorgverzekering dekt kosten die gemaakt worden bij bijvoorbeeld een bezoek aan de dokter of ziekenhuis. Daarnaast worden veel medicijnen en medische ingrepen ook vergoed. Brillen, gehoorapparaten en andere ondersteunende middelen als krukken en rolstoelen worden in de meeste gevallen geheel of gedeeltelijk vergoed.

Een zorgverzekering is voor iedere Nederlander verplicht. Zonder verzekering zou het door de hoge kosten immers onmogelijk zijn de zorg te krijgen die benodigd is. U zit dus sowieso aan een zorgverzekering vast. Welke verzekering, en met welke dekking, daarin heeft u vrije keuze.

Verzekeringonlineafsluiten.eu bied u een overzicht aan van verschillende zorgverzekeraars. De dekking is per verzekeraar verschillend, echter is er wel een wettelijk vastgesteld basispakket die voldoet in de meest belangrijke dekkingen. Daarnaast kunt u naar wens verschillende extra pakketten toevoegen als bijvoorbeeld tandheelkosten, kosten voor speciale behandelingen en extra verhoogde dekkingen. Let hier dus goed op bij het afsluiten van een zorgverzekering! Lees altijd de voorwaarde uitgebreid door! U kunt immers anders voor hoge kosten komen te staan.

Verzekeraars

Informatie zorgverzekering

U zelf goed verzekeren is natuurlijk van groot belang, dat geldt zeker ook voor een zorgverzekering. Maar hoe weet u zeker dat een zorgverzekering voor u de beste is en hoe vindt u een goede zorgverzekering in het grote aanbod van aanbieders? Om een goede keuze te maken is het belangrijk dat u veel informatie leest over verzekeraars, premies en vooral ook de voorwaarden van zorgverzekeringen. Alleen kiezen voor een verzekering met de goedkoopste premie is niet verstandig, want uiteindelijk kan dit veel geld kosten.

Om u op weg te helpen bij het zoeken naar een goede zorgverzekering voor 2023 hebben wij voor u een aantal begrippen en extra informatie op een rijtje gezet. Hieronder vindt u meer informatie over zorgverzekeringen.

Natura – Restitutie verzekering

Bij het kiezen van een verzekering kunt u vaak kiezen uit een Natura of een Restitutie verzekering.

Bij een Natura verzekering heeft uw zorgverzekeraar een contract met bepaalde zorgaanbieders. Als u gebruikt maakt van deze zorgaanbieders zal de zorgverzekeraar de kosten volledig vergoeden. Kiest u voor een andere zorgaanbieder dan uw zorgverzekeraar aanbiedt, dan kan het zijn dat de kosten niet worden vergoedt.

Bij een Restitutie verzekering kunt u zelf kiezen voor een zorgaanbieder. Als uw zorgverzekeraar geen afspraken heeft gemaakt met deze zorgaanbieder kan het voorkomen dat u de nota eerst zelf moet betalen en daarna kunt indienen bij uw zorgverzekeraar.

Bij een zorgverzekeraar met een Natura verzekering betaalt u vaak minder premie dan bij een Restitutie verzekering, omdat bij een Natura verzekering de zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt met de zorgaanbieders. Dit kan dus gunstig zijn.

In sommige gevallen bieden zorgverzekeraars een Mix verzekering aan. Dit is een combinatie van een Natura en Restitutie verzekering.

Dekking basisverzekering

De basisverzekering dekt een groot aantal standaard ziektekosten. Deze zorgkosten zijn dus voor iedereen gedekt. De vergoedingen die worden gedekt door de basisverzekering zijn:

  • Zorg door huisarts
  • Zorg in ziekenhuis door medisch specialisten
  • Verblijf in het ziekenhuis
  • Ziekenvervoer (o.a. ambulance)
  • Verloskundige hulp en kraamzorg
  • Tandartskosten tot 18 jaar
  • Geneesmiddelen
  • Fysiotherapie, logopedie, ergotherapie etc. tot 18 jaar of bij een chronische ziekte

Verplichte Eigen Risico Zorgverzekering
In Nederland geldt een verplicht eigen risico op zorgverzekeringen. In 2023 zal dit bedrag wederom gelijk blijven aan het vastgestelde bedrag in 2022, namelijk 385 euro. De eerste € 385,00 aan gemaakte zorgkosten moet u dus zelf betalen. Het eigen risico geldt niet voor verzekerden onder de 18 jaar, consulten bij de huisarts, verloskundige hulp en kraamzorg. In sommige gevallen worden chronisch zieken en gehandicapten financieel gecompenseerd voor het eigen risico. Of u als chronisch zieke of gehandicapte in aanmerking komt voor deze compensatie wordt beoordeeld naar aanleiding van uw medicijngebruik.

Vrijwillig Eigen Risico Zorgverzekering

Ook bij het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering kunt u kiezen voor een eigen risico. Dit eigen risico komt boven op het verplichte eigen risico en kan oplopen tot maximaal € 500,00. Hoe hoger u uw eigen risico instelt, hoe lager uw maandelijkse premie.

Inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering

Naast de premie die u zelf elke maand betaalt, wordt er via uw werkgever of uitkeringsinstantie ook een inkomensafhankelijke bijdrage ingehouden op uw loon of uitkering. Deze bijdrage wordt berekend aan de hand van de hoogte van uw inkomen. Over deze vergoeding betaald u overigens wel loonbelasting.

Zorgtoeslag

Voor mensen die een laag inkomen hebben, via loon of uitkering, is er de mogelijkheid om een zorgtoeslag aan te vragen. Is uw inkomen lager dan € 36.022,00 per jaar dan komt u in aanmerking voor zorgtoeslag. De maximum zorgtoeslag die u kunt ontvangen is € 835,00 per jaar, maar dit is afhankelijk van uw inkomen. Heeft u een financieel partner, dan mag u gezamenlijk inkomen niet hoger zijn dan € 54.264,00 om voor zorgtoeslag in aanmerking te komen. De maximale zorgtoeslag, afhankelijk van het gezamenlijk inkomen, bedraagt dan € 1.753,00 per jaar.

Medische selectie zorgverzekering en acceptatieplicht

Alle Nederlanders zijn verplicht om een basis zorgverzekering af te sluiten. Hiervoor is een medische keuring dan ook niet toegestaan. Elke zorgverzekeraar moet iedereen accepteren voor een basisverzekering, dat heet acceptatieplicht. Voor een aanvullende verzekering mag een zorgverzekeraar wel een medische keuring toepassen. Veelal zal een medische keuring inhouden dat u een vragenlijst moet invullen. Aan de hand van de antwoorden op deze vragenlijst zal een verzekeraar u accepteren of afwijzen voor een aanvullende verzekering. Er zijn ook verzekeraars die geen medische keuring vereisen voor de aanvullende verzekering, zoals Menzis en FBTO.

Opzeggen of overstappen zorgverzekering

U kunt uw oude verzekering door uw nieuwe verzekeraar laten opzeggen als u overstapt. U moet dit vaak wel zelf expliciet aangeven. Als u voor 31 december van het huidige jaar een nieuwe verzekering afsluit, kan uw nieuwe verzekeraar de oude verzekering voor u opzeggen. U kunt nog tot 31 januari van het nieuwe jaar een nieuwe verzekering afsluiten bij een andere verzekeraar. Als u dit doet tussen 1 januari en 31 januari dient u echter wel zelf uw oude zorgverzekering op te zeggen.

Zorgverzekering – Reisverzekering

De basis zorgverzekering vergoedt spoedeisende hulp in het buitenland, maar zorgverzekeraars hanteren hiervoor wel de Nederlandse tarieven. Overige zorgkosten die u in het buitenland maakt worden lang niet altijd vergoed door uw zorgverzekeraar, dus houdt hier rekening mee. Bij de aanvullende zorgverzekeringen worden vaak wel extra kosten vergoed, zoals bijvoorbeeld een gipsvlucht of ambulance, maar dit is niet altijd voldoende. Een reisverzekering afsluiten is dan ook altijd een verstandig idee, zodat u niet onverwacht voor hoge kosten komt te staan, mocht u in het buitenland iets overkomen. FBTO, Ohra, en Ditzo zijn een aantal bekende en goede reisverzekeraars.

Veel mensen zien er tegenop om zich uitgebreid te verdiepen in alle informatie over zorgverzekeringen. Maar het loont om goed te kijken naar de verschillen en goed te vergelijken welke verzekeraar welke kosten vergoedt. Kom niet onverwachts voor hoge kosten te staan, informeer en vergelijk zorgverzekeringen!

Top